Kesän 2020 taitelijat esittelyssä: Mirja Autio

Mirja Autio, Laukaa, syntynyt Multialla

Millaista työtä valmistelet Multian Härkölammen 2020 ympäristötaidenäyttelyyn?
– Pienehköjä keraamisia maanläheisiä perhosia on työn alla sekä ehkä jotain muutakin, mitä paikka ja tunnelma tällä kertaa herättääkään.

Mistä sait idean?
– Ajatukset ja visiot vain tulevat, en varsinaisesti poimi enkä etsi
ideoita.

Mitä pidät Härkölammen ympäristöstä ”galleriana”?
– Luonnon alttarilla on aivan omat huikeat vastakaikunsa. Ja mikä tärkeintä, luonto näyttämönä on kaikille avoin, eikä luo ikään kuin kynnystä astua tilaan, koska tila on läsnä kaikkialla. Luonto herättää paljon monimuotoisemman erilaisia aistihavaintoja, kuin kiinteä suljettu tila. Luonnossa myös jokainen hetki on hieman erilainen, esim. valon määrä ja lämpö vaihtelee ja vaikuttaa siten havaintoihin.

Millainen on suhteesi kuvataiteeseen?
– Ohitan sanan ”kuva”, sillä liikun enemmänkin taidekäsityön ja muotoilun alueella. Kuvallinen ilmaisu kyllä kulkee ohessa hyvinkin vahvasti, mutta ensisijaisesti työskentelen lähtökohtaisesti eri materiaalien ja tekniikoiden parissa. Ja usein tekniikka on se, joka johdattaa.

Millainen oli ensimmäinen taideteoksesi?
– Mitä tarkoittaa ensimmäinen 🙂 … ensinnä tulee mieleen noin 5-vuotiaana tekemäni kudos naavasta ja heinästä rullalankaloimeen… rullalangan otin salaa äidin ompelulaatikosta ja kudontakehyksen sidoin risuista. Viime kesän teokseni Härkölammella oli luonnollisen kokoinen joutsen, jonka olin valmistanut teräslankarungon päälle yksittäin muotoilluista sulista ja höyhenistä, ja joiden materiaalina oli sälekaihdin.

Teetkö nykyään säännöllisesti taidetta vai inspiroiko Härkölammen näyttely erityisesti?
– Luova työskentely on tärkeä osa elämääni ja on ollut sitä aina, vaikkakaan en miellä sitä taiteen tekemiseksi vaan ehkä enemmänkin elämäntavaksi. Osallistun hyvin harvakseltaan näyttelyihin, mutta
Härkölampi houkuttelee kyllä omalla tavallaan osallistumaan.

Minkä neuvon annat sellaisella, jolla oli haluja tehdä (kuva)taidetta, mutta joka ei vielä ole saanut aikaan aloittaa?
– Anna intuition kuljettaa! Jokainenhan on luova omalla tavallaan. Luovuus voi ilmentyä niin monin tavoin; vapaana tulkintana tai hyvinkin realistisena ulkoasultaan, tai kantaaottavana, ohjaajana, kannustavana,
rauhoittavana jne, jne…